Delegația ministrului Finanțelor s-a deplasat într-o vizită oficială la Washington, la reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internațional, în perioada 16-21 aprilie. Ministrul Boloș a prezentat primele concluzii ale acestei vizite.
Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Finanțelor, reprezentanții Băncii Mondiale au dat asigurări României că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru politici de dezvoltare care vizează creștere verde și incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL) și managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).
Discuțiile dintre ministrul Boloș și reprezentanții Băncii Mondiale s-au axat pe măsurile de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a cărei scop este îmbunătățirea colectării cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum și cele de combatere a evaziunii fiscale.
„Ne menținem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă și incluzivă”, a subliniat ministrul Boloș.
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Corporației Financiare Internaționale, aceștia au oferit asigurări României că vor continua să sprijine investițiile private prin noi oportunități de finanțare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România, energiei regenerabile, deșeurilor și tratării apei. De asemenea, IFC dorește să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătății, transportului sau managementul deșeurilor.
O prioritate va rămâne și consolidarea sustenabilității financiare a sectorului bancar (de ex. participarea prin subscrierea la emisiunile de obligațiuni de rang superior neprivilegiate lansate de către bănci) și acordarea de linii de finanțare instituțiilor financiare în România pentru finanțarea măsurilor de reducere a impactului schimbărilor climatice. Totodată, IFC va rămâne activă în domeniul asistenței tehnice.
În ultima zi de lucru din cadrul reuniunii de la Washington a avut loc întâlnirea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.
În cadrul discuțiilor, ministrul Boloș a prezentat planul de acțiuni pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde măsurile de digitalizare pentru creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale.
„Le-am povestit despre investițiile în valoare cumulată de peste 8% din PIB până în 2026, pe care le pregătim în următorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructură care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor, îmbunătățind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiții străine directe”, a transmis ministrul Marcel Boloș.